Szegőpánt készítése egyszerűen

Eljutottam végre oda, hogy különösebb rendezkedés nélkül hozzáférek a varrógépeimhez, sőt, le is tudok ülni hozzájuk, és varrni is tudok, feltéve persze, hogy van rá időm. Továbbra is maradok a kisebb, gyorsan elkészíthető daraboknál (legalábbis igyekszem, de pl. épp most fejeztem be a lányomnak egy nagyon-nagyon csinos pizsamát, majd megmutatom!). Bubunak bodykat is varrtam, amikhez a méretei alapján készítettem szabásmintát… októberben talán. December végén csinálhattam is újra, mert kinőtte. A bodykat bordás pamutpánttal szegtem, amit kiszolgált atlétából szabdaltam, nagyon egyszerűen.

Brother Coverstitch (2).jpg

Volt két kiselejtezett trikó a “jó lesz még valamire” feneketlen zsákban. Kaptunk használt babaruhákat is, amik közt sok, valaha fehér színű, de nagyon jó állapotú body volt. Gondoltam egyet és befestettem őket. Simplicol ruhafestéket használtam: tavaszzöldet, pipacspirosat, kukoricasárgát, enciánkéket és meggypirosat. Bedobtam egyikhez-másikhoz némi fehér pamutanyagot is, biztos, ami biztos. 🙂

Az egyik trikó zöld lett, a másik bordó. Nagyon egyszerűen csináltam belőlük kb. 8 méter egybefüggő szegőpántot. Így bármilyen, körkötött holmiból lehet folyamatos szegőpántot készíteni.

Kiterítem a trikót, és függőlegesen bejelölöm majdnem a felénél, annál egy kicsit jobbra (vagy balra, ahogy tetszik). A jobb oldalon (a szélesebb oldalon) vízszintesen, párhuzamos vonalakban bevagdosom a trikót. Az alábbi képen bejelöltem, hogy hol vágom (vízszintes vonalak) és meddig (függőleges szaggatott vonal).

Bias making (3)

A csíkok vastagsága tetszőleges, én a ferdepánt-felvarró apparátomba illő 4,5 cm-esre vágtam őket. Pont emiatt is fogtam bele ebbe az újrahasznosításba; ez a kis kütyü kétszer is befelé fordítja a pántot, így pl. passzéanyagból nagyon vastag szegélyt csinálna, míg a trikóból finom vékonyat, babáknak valót. 🙂 Az, hogy a trikó kissé kinyúlt és nem párhuzamosak az oldalai, és emiatt nem lesz tökéletesen egyenes a pánt, nem probléma, varrás közben a kütyü szépen kiegyenlíti a különbségeket.

Így néz ki a trikó a bevágásokkal:

Bias making (4).jpg

Bias making (5).jpg

Most a fehér szaggatott vonalat oldalra húzva terítem ki a trikót, a vágott csíkokkal lefelé. Kicsit rendezgetni kell, hogy simán feküdjenek a rétegek. A cél az, hogy a vágások végeit mindkét oldalon lehessen látni, így:

Bias making (6).jpg

Most jön a lényeg: ezen az oldalon is fel kell vágni a csíkokat, de nem mindegy, hogyan. Ha minden vágást a szemközti megfelelőjével kötnék össze, és úgy vágnám fel, sok karikát kapnék, nem folytonos csíkot, én pedig azt szeretnék. Tehát nem így kötöm össze a két oldalon a vágásokat:

Bias making (7).jpg

Hanem a bal oldali legfelső bevágást a jobb oldalon lévő, felülről második bevágással, így:

Bias making (8).jpg

Összekötöm a két pontot egy egyenes vonallal, pl. fictollal. Lefelé haladva az összes további bevágás-párt összekötöm így. Ezt kapom:

Bias making (9).jpg

Ezután ollóval felvágom jelölések mentén, alul és felül is levágom a trikó felesleges, szegett széleit.

Bias making (10).jpg

Ezzel kapok egy kupac bordás szegőpántot…

Bias making (11).jpg

…amit lazán feltekerek egy csinos kis tekerccsé.

sdr

A zöld szegővel varrtam az egyik bodyt. Brother Coverstitch 2340CV fedőzőm van, most először használtam a hozzá való pántfelvarró-apparátot. Valóban könnyű vele dolgozni, de csak miután kitapasztaltam a beállításokat (kb. 10 perc és fél méter pánt lett a próbálgatás áldozata). Enélkül is lehet szép szegélyt készíteni, csak két lépésben, rugalmas öltésekkel.

Brother Coverstitch (1)

 

És ilyen lett a kis body (itt kissé összehajtva):

mde

Ez az első body, amit varrtam. Érdekessége, hogy én is szerkesztettem a szabásmintáját.

Elválasztó

I made tubular binding from two cotton vests.

Köszönöm, ha megosztod! Az újabb bejegyzésekről értesítést kapsz, ha feliratkozol! Jó olvasgatást!

Szegőpánt készítése egyszerűen” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s