Költözés 2/2. – lomtalanítás

clothing-2100208_960_720

Az előző bejegyzésem óta eltelt időből kikövetkeztethető, hogy már elköltöztünk. Röviden: borzalmas volt, de nem a szervezés hiányosságai, hanem az egyéb körülmények miatt. A friss tapasztalatokkal viszont ki tudom egészíteni az eddigieket, okulásul másoknak. Én szívesen elfelejteném. 🙂

Ha már megvannak a dobozok, zsákok, el tudjuk kezdeni az éppen nem használatos holmik elpakolását. Ezt tényleg elég 2 hónappal előbb elkezdeni, de csak ha az évszak elején vagyunk. A tavaszra tervezett költözésnél pl. el akartam csomagolni a nyári holmikat, de mire valóban neki tudtam állni a ruhák zsákolásának, már bőven benne voltunk a tavaszban, ezért inkább a téli holmikat kellett becsomagolni.

Minden holmira vonatkozik, de a ruhákra fokozottan igaz, hogy költözéskor érdemes szelektálni! Projektmenedzsment tanárom mondta (miért pont ő? 🙂 ), amit azóta sok helyen olvastam is, hogy azt a holmit, amit egy évig nem vettünk fel, ezután sem fogjuk felvenni, nyugodtan adjunk oda valakinek. (Ennél azért több haladékot adok a dolgoknak…) A 80-20-as szabályt is sokan ismerik, miszerint a ruhatárunk 20%-át hordjuk az esetek 80%-ában, és a göncök 80%-a ha nem is teljesen felesleges, de nagyon kevés alkalommal van rajtunk.

Szóval: lomtalanítsunk! Ezzel nem csak ismételni akarom Konmarit és a hasonló, számomra egyébként szimpatikus életvezetési elveket valló “egyszerűsítőket”, hanem teljesen egyet is értek velük és eszerint is teszek. Csak azt tartsd meg, ami örömet okoz! (Nem, ez nem a megunt feleségek és férjek kiselejtezésére vonatkozik… 🙂 ) Sosem gyűjtöttem igazán semmit (na jó, borosüveg-címkét 6 évesen, szalvétákat egész sokáig, mint mindenki a nyolcvanas években (tényleg, nem lehet valahol jó áron eladni? nagyon-nagyon régi darabok is vannak benne…), száraz rózsákat, mostanában szép színes papírokat és textileket, de felhasználási célból, nem csupán önmagukért. A tárgyak birtoklása sosem izgatott különösebben, a kuplerájt pedig nagyon nem viselem jól magam körül, és a kuplerájos embereket is nehezen – nagyon kevés ilyennel találkoztam életem során, a többiek biztos elkerültek 🙂 és hogy-hogy nem, az a néhány ki is koptott az életemből.

Amikor költözök, az egyben egy lehetőség is arra, hogy az élet – minden igyekezetem ellenére – felgyülemlett hordalékától megszabaduljak. Lehetőleg úgy, hogy ne képezzek szemétkupacokat. Ismerős a 3 doboz módszer? Vagy több, ha valaki még nem határozta el magát és növelni akarja a töprengésre szánt időt (viszont garantáltan kevesebb lomtól is szabadul majd meg):

1. kell, szeretem, használom, megtartom.

2. nem kell, nem szeretem, nem használom, de jó, akár szép is, működik, valakinek jó lesz, elajándékozom. Próbálkozhatunk neten való értékesítéssel, de nem térül meg a ráfordított idő, próbáltam… Garázsvásár? Jó ötlet, ha van egy hely, ahol ki tudod pakolni a dolgaidat. Stb.

3. nem kell, nem szeretem, mert nem szép és nem jó, nem használom, mert tönkrement vagy egyenesen ronda, a kutya sem venné fel vagy használná, kuka. Nem, a nálunk is elterjedt charity shopokra ne is gondoljunk, oda maximum a 2. doboz tartalmával mehetünk be. A 3. dobozba való dolgok helye a járdaszegély lomtalanításkor, vagy a szeretetszolgálatok bejáratai, végső soron ruhaledobó konténerek a nagyáruházak mellett.

A lényeg, hogy tényleg csak azt a holmit költöztessük, amit az új otthonban látni, használni szeretnénk. A többiért kár: idő a becsomagolására, pénz a költöztetésére, idő a kicsomagolására, bosszúság a kerülgetése miatt. Plusz maflaság #1: tudni, hogy nincs rá szükség, és soha többé nem kicsomagolni. Plusz maflaság #2: a következő költözéskor is magunkkal vinni. 🙂 Ezt a szelektáló-csomagoló tevékenységet aztán egészen a költözés előtti napokig végezhetjük…

Elhatároztam, hogy soha többet nem költözök. Ha mégis rákényszerít valami, akkor egy táska lesz csak nálam, és a legfontosabb emberek az életemből. Már ha velem akarnak majd jönni.

traveller-349963_960_720.jpg

elvalaszto

We are moving home and we would like to do it wisely. This post is about decluttering. Use google translate to understand the text.

Ha tetszett, egy megosztással segíts, hogy elolvashassa, akit még érdekelhet!

Hogy biztosan értesülj az új bejegyzésekről, kövesd a blogot e-mailen keresztül: a jobb oldalon található KÖVETÉS gombbal ezt könnyen megteheted.

Költözés 2/2. – lomtalanítás” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s