Költözés 2. – két hónappal a költözés előtt

Mi aztán tényleg időben nekikészültünk a költözésnek! Decemberben vettük át leendő otthonunk kulcsait, kiszámoltuk, hogy a tavaszi szünetben kellene költözni, és már januárban összeállítottam egy listát a tennivalókról. Meg is kezdtük a készülődést januárban, de a 7 hetes kórházi elfoglaltságunk keresztbe tett a lakásfelújításnak is (a “műszaki vezető” – azaz én – érthető okokból hanyagolta a helyszínt) és a pakolászást is felfüggesztettük. Szóval mikor végleg hazajöttünk a kórházból, kb. ilyen állapotok uralkodtak az új lakásban:

old-farm-house-2096649_960_720.jpg

A jelenlegi otthonunkban azért jobb a helyzet, de semmit nem haladtunk előre a csomagolással. Icipici babával egyedül dobozolni lehetetlen (én vagyok ugye otthon vele), így adtunk magunknak (és a felújító embereinknek is) még két hónapot: a tanév vége után költözünk, de akkor aztán azonnal. Ennek megfelelően újraterveztem mindent.

Elolvastam egy csomó írást arról, hogy hogyan költözzünk okosan, akadt olyan ötlet amit beillesztettem a saját tervembe. Összeállítottam a saját költözési egyszeregyemet, amit a tapasztalataimmal együtt most (és ahogy haladunk) megosztok. Nem most költözök először. Ha jól számolom, ez lesz a hatodik, ráadásul egyre nagyobb létszámú családdal, beleértve egy külföldre való komplett ki- és onnan hazaköltözést is. Ez utóbbi igényelte a lekomolyabb szervezést, mivel nagyon sok kilométer távolságra való költözés után már nincs lehetőség pl. visszaszaladni valamiért, vagy utólag intézkedni, takarítgatni stb. a helyszínen. Ennek pont 10 éve. Akkor így néztünk ki az indulás előtt:

2007 12 16.JPG

Az okos költözésről szóló cikkek mind azt mondják, hogy 2 hónappal a költözés napja előtt neki kell állni az egész folyamat megtervezésének, és magának a folyamat megvalósításának is. Ha minden nap haladunk egy kicsit, nem lesz kilátástalan a helyzet a költözés előtti hetekben, napokban.  1 hónappal a költözés előtt is van mit csinálni (erről később írok) de ha az első hónapban a tervek szerint haladtunk akkor nem okoznak nagy terhet ezek az újabb, de kisebb feladatok. A költözés előtt egy héttel már tényleg úgy élünk, mint a nomádok, épp csak épített tetővel a fejünk felett, és a költözést megelőző napon is akad olyan tennivaló, amit tényleg csak akkor tudunk elvégezni.

Jöjjön először az, itt csak felsorolásszinten, hogy 2 hónappal a költözés előtt mibe érdemes belefogni. Visszagondolva nagyon jól tettem, hogy már januárban összeszedtem ezeket a pontokat. Ha most kellene, hát, nem tudom… Minden egyes pontról bővebben is írok majd, ahogy haladok. Ahol link van, ott olvasnivaló is van. 🙂

 • Rengeteg csomagolóanyagot szerzek be: nagyobb és kisebb dobozokat, annál is kisebb dobozokat, zsákokat, csomagolófóliát, ragasztószalagot, színes papírt, vastag filctollakat.
 • Azonosítócímkéket gyártok.
 • Elkezdem a nem használatos holmik elpakolását.
 • A csomagolással párhuzamosan készítem a “ládalistát“.
 • Eközben nyilvántartásba veszem az értékeket.
 • Költöztetőt keresek.
 • Ha háziorvost kell váltani, tájékozódom, hogy kihez érdemes menni, és hogy vállal-e majd. Nálunk ez kiegészül a gyerekorvossal és a védőnővel is.
 • Az esedékes utolsó előtti szám megérkezése után értesítem az előfizetett havi magazinok terjesztőit az új címemről.
 • Költözési leltárt állítok össze a szállítandó bútorokról is.
 • Folyamatosan elajándékozom, eladományozom a szükségtelen holmikat, vagy elteszem őket a lomtalanításig. Jó messze a költöztetendő holmimtól… 🙂
 • Utánanézek, hogy a jelenlegi és az új lakhelyemen hogy tudom majd megoldani a parkolóhely-foglalást a költöztetőautó számára.

Mire ez a bejegyzés elkészül, a kisdobozos pakolással végeztünk, és számos nagy doboz is megtelt. Sok ruhazsákot megtöltöttünk, és a gyerekek megkezdték apróságaik cipősdobozokba való rámolását. A telefonon intézhető pontokkal kész vagyok. De még annyira nem látom a végét… 😦 Közben folyamatosan rohangálunk az új lakáshoz, mert már szinte csak a szépészeti dolgok vannak vissza, ahhoz meg kell az iránymutatás. És hogy ne higgyem, a tervezési szakasznak vége: a konyhában falkiegyenesítés is történt, aminek köszönhetően kerek 10 cm-vel keskenyebb lett az egész. Viszlát, modulrendszerű IKEA-bútor, éljenek az asztalosok! Legalábbis részben.

elvalaszto

We are moving home and we would like to do it wisely. Use google translate to understand the text.

Ha tetszett, egy megosztással segíts, hogy elolvashassa, akit még érdekelhet!

Hogy biztosan értesülj az új bejegyzésekről, kövesd a blogot e-mailen keresztül: a jobb oldalon található KÖVETÉS gombbal ezt könnyen megteheted!

 

Költözés 2. – két hónappal a költözés előtt” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s