Hangulatlámpa és mozaik

Ezt a munkámat is a kényszer szülte. Nem az vagyok, aki azért vesz valamit, hogy aztán jól valami mást csináljon belőle, most mégis ez történt. Volt egy szép, burgundi színű ikeás KNUBBIS lámpánk, az üvege elég sötét ahhoz, hogy kellemes hangulatlámpaként használhassuk. Összetörött (én voltam). Az IKEÁ-ban lehetett még ezt a lámpát kapni, de más színekben. A mi hálószobánkba egyik sem illett, csak a fehér, így azt vettük meg, de sokkal jobban átengedte az izzó fényét, sokkal világosabb volt, vakított. Semmivel sem volt hangulatibb, mint a normál általános világítása a hálószobának. Erre lett megoldás a mozaik.

8-kesz

Ez volt az újonnan vásárolt KNUBBIS lámpa (kép az IKEA honlapjáról):

0-knubbigA hozzávalókat a Kreatív Hobby egyik boltjában vettem meg: mozaik- és kavicsragasztót, 0,5 cm * 0,5 cm méretű, különféle színű üvegmozaikot (a meleg, nekem tetsző színekből csak a csillámos fajtából volt megfelelő mennyiség, hát csillámos lett, annyi baj legyen) és fehér fugázó anyagot.

1 Mozaik és ragasztó a.jpg

A mozaikragasztó folyékony állapotában fehér, szilárdulás után viszont teljesen átlátszó lett. Viszonylag lassan száradt, így körönként haladtam vele a lámpán. Először a lámpa legszélesebb átmérőjénél, a lámpa legnagyobb hasánál ragasztottam fel a mozaikokat egy csipesz segítségével (amit a varrógépem szerszámosdobozából vettem kölcsön). Száradás után haladtam előszőr az egyik, majd a másik vége felé a lámpának. Itt jól látszik, hogy átlátszó lett a ragasztó, és viszonylag egyenes sorokat sikerült rakni a kis négyzetekből. Szándékosan hagytam ki réseket a fugának, ahogy a csempe vagy járólap lerakásakor is hagyunk réseket, csak épp nem használtam fugakeresztet. 🙂

2 Félkész.JPG

Itt már a fele kész:

3-felkesz

Amikor az egészet befedtem és hagytam (több hetet…) megszáradni, jöhetett a fugázás. A fugázóanyag dobozán lévő használati utasítás szerinti mennyiségű vízzel elkevertem a doboz teljes tartalmát, vártam az előírt ideig, majd az ujjammal rápacsmagoltam a szószt a lámpára.

5-fugazas

Minden kis résbe beleütögettem, a kerek peremekre is alapostan ráhúztam, és a kábel bemeneténél is kitöltöttem a lyukakat a fugázóanyaggal (az izzó foglalata és a kábel lámpán kívüli burkolata egybeöntött műanyag, így nem szivároghat bele nedvesség). A lényeg, hogy ne maradjon sehol légbuborék.

6-fugazas

10 percet kellett száradni hagyni, nálam több is eltelt, mert túl nedvesnek éreztem még a fugaanyagot. Ezután nedves, de jól kinyomkodott szivaccsal leszedtem a felesleges maszatot a lámpáról. Ezt többszöri szivacskimosással és -kicsavarással tudtam csak elvégezni, de a teljes száradás után még így is volt mit letörölgetni az üveglapokról.

Mikor elkészült a mozaikolás, jöhetett egy kis villanyszerelés is, mert a villásdugó egyik szára beletörött a konnektorba… Ezt már nem én csináltam. 🙂

7 Kész.JPG

Ilyen lett, azóta hangulatosabb a szoba is.

Elválasztó.JPG

This post is about how I covered a glass lamp with mosaics. Use google translate to understand the text.

Ha tetszett, egy megosztással segíts, hogy elolvashassa, akit még érdekelhet!

Hogy biztosan értesülj az új bejegyzésekről, kövesd a blogot e-mailen keresztül: a jobb oldalon található KÖVETÉS gombbal ezt könnyen megteheted!

Hangulatlámpa és mozaik” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s