Nyári pizsama

Ilyen sokat varrást és kész ruhát még nem fotóztam. A nyári pizsamám már több hete kész, de halogattam róla a bejegyzést, mert nem sikerült megfelelő fotókat készíteni róla. Vékony, barackvirág színű, fehér virágos pamutvászon anyagból varrtam, hímzett szalag szegéllyel. Rövidnadrágos, V-nyakkivágással és egybeszabott ujjal készült.

2016 08 13 Pizsamafotózás (1)Ilyen szép nyári színe van, és finom puha tapintása:

DSCN6101i

A nadrágot kész szabásminta alapján varrtam, a felsőt a saját méreteim alapján szabtam. Az alapszabásmintát úgy módosítottam, hogy a mellszűkítő oldalt legyen, és kis ujjat is kialakítottam neki. A bőségéhez hozzáadtam elöl és hátul is 3-3 cm-t, mert nem rugalmas az anyag, és alvás közben kell a nagyobb kényelmi bőség.

2016 08 02

Most csak a felső varrásával foglalkozom. Először összevarrom az eleje és háta vállakat. A hímzett szalagot az eleje hónaljtól kezdve a háta hónaljáig varrom fel, a színéről letűzöm. Ezután jön a nyakkivágás.

A nyakkivágás elszegéséhez ferdepántot készítek és hosszában félbehajtva levasalom. Vágott szélét a kivágás vágott széléhez igazítva elkezdem rágombostűzni a háta közepétől kezdve, a pántot enyhén meghúzva.

DSCN6105

Az eleje közepén megállok, és pontosan a közepénél, a V legalján függőlegesen gombostűvel rögzítem.

DSCN6110

A pántot a függőleges mentén jobbra hajtom, és a hajtás alsó pontját fixen tartva, a felsőt a V bal oldalához igazítva még egy gombostűvel megtűzöm.

DSCN6115

Ekkor, ha a pánt bal szárát jobbra húzom, láthatom, hogy a pánt hajtása alulról – ami kifordítás után ugye felül lesz – teljesen függőleges:

DSCN6113

A baloldalon is gombostűzöm a ferdepántot, és hátul középen, ahol találkoznak, összevarrom a két végét. A pántot most a nyakkivágáshoz varrom úgy, hogy a V közepét jelző függőleges gombostűnél fordulok, ott lesz a V alsó csúcsa. A fotón piros szaggatott vonallal jelöltem a varrás vonalát:

DSCN6115a

Talpszélesen (7 mm) végigvarrom, így fog kinézni:

DSCN6117

A V csúcsa felé a ráhagyást ollóval bevágom, hogy kifordításkor szépen kisimuljon.

DSCN6119

Most kifordítom, vagyis a pizsamafelső belseje felé fordítom a ferdepántot, és a színéről 5 mm szélesen (vagy akár szélesebben) letűzőm. Itt a fonákjáról mutatom, látszik, milyen szép függőleges a ferdepánt hajtásvonala belülről.

DSCN6121

A nyakkivágás kész, ezután összevarrom az egyik oldalát, majd felvarrom az aljára is a hímzett szalagot, végül következik a másik oldal. A nadrág száraira is került a szalagból.

Íme a V-kivágás:

2016 08 13 Pizsamafotózás (2)a.jpg

És az ujján a hímzett szalag:

2016 08 13 Pizsamafotózás (3)

Ez itt Vilninyuszi, a vilniuszi nyuszi. Litvániában vettem egy lenvászonnal dolgozó kézművestől évekkel ezelőtt, ajándékba a gyerekeknek. Hogy miért is került rá a fényképre, annak a hiányos fényképésztudományunk az oka.

Ezt a pizsamát – mivel kényelmi okokból nekem sem éppen kicsi – sem a próbababán, sem a 36-os méretű lányomon nem tudom bemutatni, kiterítve a mellszűkítő miatt értelmezhetetlen látványt nyújtott, vállfára fellógatva ugyanaz csak egy másik dimenzióban. Az egyetlen lehetséges megoldásnak a pizsama bemutatására az mutatkozott, ha én veszem fel, és rajtam lefotózzuk. (Mondom, hogy leginkább kisgyerek ruhákat szeretek varrni!) 🙂

Otthon sehogy sem sikerült épkézláb képet összehozni: ahol megfelelő a háttér, ott nem lehet elég messze menni, hogy beleférjek, ahol elég messze lehet menni, ott meg mondjuk a mosogató, vagy könyvespolc, vagy egy ágy van. Tegyük hozzá, hogy a férjem sem egy született művész, de ilyen körülmények közt még annak sem lett volna nagy sikerélmény a fotózás. Mindenhogy torz, kupis, szemcsés, rossz színű fotók születtek. Hosszas közös szerencsétlenkedés után az alábbi párbeszéd hangzott el köztünk:

– Megvan, menjünk le a parkba! (A házunk mellett van egy kisebb zöld parkocska.)

– Hülye vagy, pizsamában???

– De hát ez akár utcai ruha is lehetne, egy csomó ember olyan idétlen ruhákban járkál, ezzel sem lógnál ki a sorból.

– Akkor meg miből látszik, hogy ez egy pizsama?

– Hát…  – pár másodperc gondolkodás – fogd a kezedbe az egyik alvós állatot!

Ha már pizsamában leszek nyilvános helyen, legyen már egy nyúl is a kezemben, hadd nézzenek kompletten bolondnak… Így indultunk neki a Városligetnek, mert azért a lakhelyünk melletti parkot az esetleges ismerősökkel nem mertük bevállalni.

A bolondnak nézésre szerencsére nem került sor. Este 18 óra felé találtunk egy csendesebb, elhagyatottabb, fás-bokros részt, ahol a villám-átöltözést és a fotózást is gyorsan meg tudtuk ejteni.

2016 08 13 Pizsamafotózás (4)

Ugye így már látszik, hogy ez egy pizsama? És hadd legyen Vilninyuszi is főszereplő egy képen:

2016 08 13 Pizsamafotózás (5)

Hazafelé sokat sétáltunk, ittunk limonádét, ettünk fagyit, és élveztük, hogy a virágokat nem kell suttyomban fényképezni.

 

Elválasztó

This post is about how to sew a V-neck pajama top, and how complicated it was to take pictures of it. Use google translate to understand the text.

Ha tetszett, egy megosztással segíts, hogy elolvashassa, akit még érdekelhet!

Hogy biztosan értesülj az új bejegyzésekről, kövesd a blogot e-mailen keresztül: a jobb oldalon található KÖVETÉS gombbal ezt könnyen megteheted!

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s