Csipesztartó

Elballagott a lánykám, levizsgázott a ruha is, én meg jól elfáradtam,  úgy összességében az elmúlt hetektől. A varrógépet is enyhe undorral kerülgetem, de ez gyorsan múló állapot…

Ezért most csak egy nagyon egyszerű, ám hasznos és tartós dolgot mutatok, amit egész nyáron, sőt tavasszal és ősszel is használhatsz. A vállfából kialakított csipesztartó nem mai találmány, többféle formában láttam már. Én ezt a nagyszájút varrtam magamnak és a sok csipeszemnek, ezt használom és elégedett vagyok vele.

2014 09 07 Csipesztartó.JPG

Bármilyen vállfára megvarrhatod, de a drót elgörbülhet, a műanyag eltörhet, és annak a csipeszmennyiségnek, ami ebbe belefér, bizony van súlya. Mi négyen vagyunk, hétvégén egy napon megy a mosógép, azaz nagyjából egyszerre teregetek ki mindent, ezért kell a sok csipesz. Hogy tartós legyen, fa vállfát választottam (IKEA, Bumerang).

Először készítsd el a szabásmintádat. Papír, ceruza, vállfa, olló. Rajzold körbe a vállfát, lefelé pedig egy téglalappal egészítsd ki, akkorával, amekkora zsebet akarsz majd.

Ha vastagabb a vállfád néhány milliméternél, mint az enyém is, akkor  1 cm-t adj hozzá minden oldalon a mintához (belső vonal). Ha pl. drótvállfára varrod a huzatot, nem kell ez a többlet, közvetlenül a vállfa körül lesz a vonalad.

Az elszegésre szolgáló ferdepánt további anyagot igényel: 0,5-1 cm-t adj még hozzá (külső vonal, fehér sáv körben).

Csipesztartó.jpg

Lesz a csipesztartónak:

  • egy háta: jó, ha két réteg anyagból, így tartósabb és mutatósabb is lesz,
  • és egy két részből álló eleje, a kékkel jelölt felső rész, ami a vállfát takarja, és a pirossal jelölt alsó rész, ami majd a csipeszeket tartja (a kis lila részek a kék és piros közti átfedést mutatják).
  1. Vágd ki a kék+lila felső részt a fehér ráhagyással együtt, és ferdepánttal (amit készíthetsz te is) szegd el az alsó szélét.
  2. Szabd ki az alsó, piros+lila részt is a ráhagyással, ennek a felső élét szegd el a ferdepánttal.
  3. A ráhagyással egybeszabott hátoldallal (teljes rajz) tűzd össze az elejét, úgy, hogy a felső eleje fedje az alsó elejét (kevésbé tudják majd a csipeszek lefelé húzni a varrást így).
  4. Varrd körbe keskenyen, hogy ne mozduljanak el a részek, de egy cm nyílást hagyj ki a vállfa akasztójának.
  5. Szegd körbe a ferdepánttal a teteje csúcsától indulva (ott a pánt szélét visszahajtva, hogy ne foszlódjon), és a csúcsánál is fejezd be.
  6. Helyezd a vállfát a tartóba, az akasztót dugd át a szabadon hagyott részen.
  7. Én egy gommbal rögzítettem a vállfához a tartót, amit csak úgy átvarrtam az összes anyagrétegen.

Örök darab :))

Ha tetszett, egy megosztással segíts, hogy elolvashassa, akit még érdekelhet!

Hogy biztosan értesülj az új bejegyzésekről, kövesd a blogot e-mailen keresztül: a jobb oldalon található KÖVETÉS gombbal ezt könnyen megteheted!

Csipesztartó” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s