Póló vagy pulóver overlock nélkül

Ha pólót, pulóvert akarsz varrni gyerekeknek, két alap-lehetőség van: a T-shirt fazonú, amikor az eleje és a háta vállát össze kell varrni, mielőtt az ujját hozzávarrnád, illetve a raglán, amikor külön vállvarrás nélkül csatlakoznak be az ujjak. Szerintem ez utóbbi az egyszerűbb, ezért most ezt mutatom meg, sőt azt is, hogy tudod mindezt rugalmas anyagból, de overlock és fedőző nélkül is szépre és tartósra megvarrni. 92-es méretben a szabásmintát is megtalálod a bejegyzésben. Jó munkát! 🙂

2016 05 01 Raglán felső (36).JPG

Amire szükséged lesz:

 • egy jó kis szabásminta
 • háztartási varrógép
 • pamutjersey anyag egy kis elasztántartaommal
 • passzé anyag
 • jersey/szrteccs-tű és jersey/szrteccs-ikertű (hurkolt anyagok varrásához való)
 • cérna

Mutatom a szabásmintát 92-es méretben. Mindent 1 cm-es varrásráhagyással szabj ki, a passzékat is!

Eleje és háta félbehajtott anyagból (a hajtás az eleje közepénél és háta közepénél, hosszában van):

Eleje és háta

A hónaljkivágást úgy tudod kikerekíteni, hogy az oldalától 2 cm távolságban 1 cm mélyen kikanyarítod.

Kiszabva így néz ki:

Ujja kétszer:

ujja-v

Az ujja nyakrészénél az egyik csücsök feljebb van, az fog a hátához csatlakozni. Hátul 1 cm, elöl 1,5 cm-t kanyaríts ki a hónaljnak. Rövidujjasnak bárhol elvághatod, ahol tetszik, ez a hosszúujjas szabásmintája. Kiszabva:

2016 05 01 Raglán felső (2).JPG

Passzék: alja, ujjai, nyaka:

passzek-v

Az ujja passzét hosszúujjashoz méreteztem, ha rövidujjasat varrsz, az ujja alja hosszának vedd a 80%-át, az lesz a passzé hossza.

Ha mindent kiszabtál, gombostűzd össze az elejét, a hátát és az ujjakat úgy, hogy az ujja eleje kerüljön az elejéhez, az ujja háta pedig a hátához. Így már látod is, hogy fog kinézni a pulcsi.

2016 05 01 Raglán felső (5).JPG

Most vedd elő a sztreccs-tűdet, és cseréld le a varrógépben lévőt erre! 🙂 Az enyém így néz ki:

2016 05 01 Raglán felső (6).JPG

Rugalmas anyagokat a legegyszerűbb és leggyorsabb overlockkal varrni, de mi van, ha nincs olyanod, csak háztartási varrógéped? És mi van, ha azon nincs overlock-öltés? A háztartási gép overlock-öltése a cikcakköltést kombinálja az egyenes öltéssel, de a lényeg, hogy cikcakköltést TARTAMAZ, ezért akkor sem történik semmi, ha te csak cikcakköltést használsz! 🙂 Próbáld ki:

2016 05 01 Raglán felső (7).JPG

Az egyenes öltés nem rugalmas, nem fog együtt nyúlni az anyaggal, és amikor a szép új pulcsit rá akarod küzdeni a gyerekre, elpattan a varrás (főleg a nyakkivágásban). A cikcakköltés együtt tud nyúlni az anyaggal, mint a rugó, amikor meghúzod. Minél szélesebb cikcakkot választasz (minél nagyobb az öltésszélesség), annál jobban tud nyúlni a varrat. Ám nem kell, hogy az anyaganál jobban nyúljon, találd meg azt az öltésszélességet és öltéshosszt, ami még jól nyúlik, de nem is hagy nagy távolságokat az egyes öltések közt a varrás irányában. Én a 2 mm hosszú és 2 mm széles öltést találtam alkalmasnak. Ezzel a cikcakkal varrd össze az összes gombostűzött részt.

2016 05 01 Raglán felső (8)

Most pedig vedd elő az ikertűt! Nekem sokáig csak 2,5 mm tűtávolságú ikertűm volt, nem is gondoltam, hogy létezik esetleg szélesebb, ezért nem is kerestem. Aztán egy dán varrós blogban láttam egy homályos fotón valami gyanúsat, és elkezdtem keresgélni a neten az ikertűk közt. Nem kellett messzire mennem: a Varrógépcentrumnál is van 4 és 6 mm-es is. A 6-os már nem férne be a varrógép lemezének lyukába, és a 4-est is félve vettem meg, de MŰKÖDIK! 🙂 Ezzel fogunk most varrni a színéről, fedőző híjján.

2016 05 01 Raglán felső (9).JPG

A ráhagyást az eleje és a háta felől tűzd le úgy, hogy a ráhagyás vágott széle lehetőleg a két tű közé essen. Ez nem egyszerű, mert ezt a szélet pont nem látod, mert az anyag fonákján van, te pedig a színéről varrsz. Kis gyakorlással el fogod találni, a lényeg, hogy egyenletes szélesre vágd előtte a ráhagyást. Fontos még, hogy rugalmas anyagoknál jóval nagyobb öltéshosszal lehet csak szépen varrni az ikertűvel. Én 4 mm-essel varrtam, mégis viszonylag kicsik az öltések. Ha ugyanúgy 2-essel varrtam volna, nagyon megnyúlt volna az anyag. A színéről így néz ki:

2016 05 01 Raglán felső (10)

Ha ügyes voltál, akkor a visszájáról pedig így:

2016 05 01 Raglán felső (11).JPG

A képen a baloldali az eredeti varrat (úgy látom, kissé feszes volt az alsószálam), a jobboldali az ikertűs varrat. Egyszerre tisztázta és rögzítette az anyagszélet, és rugalmas maradt.

Ezután egy lépésben varrd össze az oldalát és az ujja alsó felét, egy kis kanyarral a hóna alatt. Az én anyagom minden irányban rugalmas, ezért ezt a varratot is a kicsi cikcakkal készítettem. Ha a te anyagod csak széltében nyúlik, hosszában nem, akkor a hosszanti irányú varráshoz jó az egyenes öltés is.

2016 05 01 Raglán felső (12).JPG

Itt nem akarjuk letűzni, ezért csak tisztázd el a legszélesebb cikcakkal.

2016 05 01 Raglán felső (13).JPG

Eleje-háta-ujja-oldala összevarrva, már megvan a pulcsi pulcsi-alakja, jöhetnek a passzék!

2016 05 01 Raglán felső (14).JPG

Mindegyiknél ugyanaz a módszer: Hajtsd félbe keresztben, gombostűzd, majd varrd össze a szélét (egyenes öltéssel), hogy egy karikát kapj. Kezdjük az aljával:

2016 05 01 Raglán felső (15)

Ezt a karikát most hajtsd hosszában félbe úgy, hogy a ráhagyást szépen kettésimítod. Így nem lesz egy nagy bumszli a passzé belsejében, könnyebb is lesz a pulcsihoz varrni.

Gombostűzd a pulcsi aljának a színére a passzét, vágott szélet a vágott szélhez. Egyenletesen oszd el a passzét a pulcsin körben; ezt könnyel meg tudod csinálni, ha a passzét a pulcsi aljának a szélességéig nyújtod. A passzé illesztése az egyik oldalvarrásnál legyen.

2016 05 01 Raglán felső (18)

Kis cikcakkal varrás, ráhagyás egyenletesre vágás, nagy cikcakkal tisztázás, és kész! 🙂

2016 05 01 Raglán felső (19)

2016 05 01 Raglán felső (20)

Ugyanígy készítsd el a mandzsettákat:

A szabadkaros varrógép szabad karjára rá is húzhatod az ujját, ekkor a kellő nyújtás is biztosított varrás közben…

2016 05 01 Raglán felső (23)

(Igen, az a gép alatt egy  periódusos rendszer.)

…vagy a passzé felől, belülről is meg tudod varrni az ujját:

2016 05 01 Raglán felső (25)

Ujja kész:

2016 05 01 Raglán felső (24)

A nyaka befejezéséhez az előzőhöz hasonlóan megvarrt passzé-karikát az illesztésénél fogva gombostűzd a háta nyaka közepéhez (a háta félbehajtásával is megkaphatod ezt a pontot). A passzét hajtsd félbe, így magkapod az eleje közepét is.

2016 05 01 Raglán felső (26)

Gombostűzd az eleje közepéhez a passzé eleje közepét…

2016 05 01 Raglán felső (27)

… és egyenletesen eloszlatva gombostűzd az egész passzét a nyakhoz:

2016 05 01 Raglán felső (28)

Varrd a passzét a nyakrészhez kicsi cikcakkal:

2016 05 01 Raglán felső (30)

Ha kifordítod, látni fogod, hogy a ráhagyás belül visszapöndörödik, mert a nyaknál lényegesen rövidebb a passzé, mint a nyakkivágás, hogy a színén szépen kifeküdjön.

2016 05 01 Raglán felső (29)

Hogy ne pöndörödjön így fel, nem volna elég eltisztázni, le kell tűzni az ikertűvel ugyanúgy, mint a karoknál (ami egyúttal tisztáz is). Ekkor kissé nyújtsd is az anyagot. Kész a nyaka kívül:

2016 05 01 Raglán felső (31)

És belül:

2016 05 01 Raglán felső (32)

A varrások végénél a 2-2 felső cérnaszálat húzd át a nyaka fonákjára, így lesz 3-3, jól kötözd meg őket. Fordítsd ki, add rá a gyerekre, és hadd szaladjon! 🙂

Ha tetszett, egy megosztással segíts, hogy elolvashassa, akit még érdekelhet!

Hogy biztosan értesülj az új bejegyzésekről, kövesd a blogot e-mailen keresztül: a jobb oldalon található KÖVETÉS gombbal ezt könnyen megteheted!

Póló vagy pulóver overlock nélkül” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Kedves Tünde! Ugye az ujjára gondoltál? Kiegészítettem az ujja méreteit a hiányzó adatokkal, valóban így a pontos 🙂 Köszönöm, hogy kérdezted! A korábbi kérdező, Nikoletta által jelzett passzé-méretet is javítottam. Örülök, hogy tetszik a minta, én is szeretem. Jó varrást! Ági

  Kedvelés

 2. Szia! Szeretem ezt a szabásmintát. Egy apró gondom van az ujjával. Milyen mértékben nyílik szét az aljától a hónaljig? Azt tudod, hogy hány centi a két felső csúcs közötti rész? Egyszóval a szerkesztéshez kérhetek még adatot? Nagyon köszönöm előre is! 🙂

  Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s