Bélelt nadrág 4. – Övpánt, övbújtatók és kész!

Végre elérkeztem az utolsó részhez! A fiam már javában koptatja a nadrágot, úgyhogy épp ideje befejeznem a leírást. Az elmúlt hétvégéken elkészítettem az első és a hátsó zsebeket, és kibéleltem a nadrágot.

Bélelet nadrág (42)

A derékpánthoz a zöld és a kockás anyagot már kiszabtam, a zöld részt rávasalható közbéléssel megerősítem. Jelölöm, hogy melyik felén lesz a gomblyuk.

Bélelet nadrág (33)

A derékpánt két külső és két belső anyaga a háta középvarrásnál találkozik, először a külső, majd a belső részeit varrom össze, majd a külső és belső pántot a felső élénél.

Bélelet nadrág (34)

Igen, az egyik pánt szélesebb mint a másik, ez az én trehányságom, de majd levágom. Inkább több legyen a ráhagyás, mint kevesebb. 🙂 A kész derékpánt így néz ki:

Bélelet nadrág (35)

Még mielőtt felvarrnám a nadrágra, elkészítem az övbújtatókat. 5 cm széles csíkot vágok a maradék kordból, hosszában. Öt bújtatóra lesz szükségem, egyesével 10 cm hosszúakra. A hosszanti széleit eltisztázom, kétoldalt behajtom, és a két szélén letűzöm. Kb. másfél cm szélesek lettek.

A bújtatókat a nadrágra gombostűzöm, színt színére fordítva, lefelé álljanak. Ezután az övrészt is rágombostűzöm, a háta közepe varrást pontosan illesztem. A képen látszik, hogy kissé kilógnak lefelé a bújtatók. Végigvarrom egy egyenes varrással, és nagyon ügyelek, hogy a zipzárnál egyforma magasságban legyen a varrat.

Bélelet nadrág (36)

Felhajtva az övpántot:

Bélelet nadrág (38)

Bélelet nadrág (37)

Most “lezárom” az övpánt két végét, ezt jól elfelejtettem lefotózni… viszont gyorsan lerajzoltam. A kord anyag ráhagyását az öv belseje felé, azaz felfelé hajtom. Színt színére fordítva ráhajtom a kord övpántra a bélés övpántot. A bélésnek azt a részét, ami a nadrág-övpánt összevarrás vonalán túllóg, szintén felfelé hajtom úgy, hogy a felesleg kifelé, azaz felém látszik (ha majd a színére fordítom, pont befelé lesz). Így levarrom a zipzárhasíték szélével egy vonalban, apró öltésekkel, a varrásvégeket alaposan megerősítve, mindkét oldalon:

38 a

A rajzomon jobb felül lévő, varráson túli “csücsköt” 1 mm ráhagyással levágom, hogy kifordításkor ne egy nagy gombóc legyen majd a sarokban, hanem egy szép sima, lapos derékszög.

Visszafordítom, hogy a színét lássam. Eligazgatom a csücsköket, a varrások mentén gombostűvel rögzítem, majd az övpánt befelé forduló bélés-ráhagyását is gombostűzöm körbe a derekán, végig behajtva a kockás anyagot. Így:

Bélelet nadrág (39)

Körbefércelem, eltávolítom a gombostűket. Ezután a színéről géppel is végigvarrom.  Kihúzom a férccérnát, és már majdnem kész vagyok. 🙂

Bélelet nadrág (40)

Csak a bújtatók rögzítése, a gomb és a gomblyuk van vissza! Egy cm-t visszahajtok a bújtató végéből, és az övpánt széléhez erősítem. Alaposan, 3-4-szer megerősítve végigvarrom, majd kisimítom az alsó élét is a bújtatónak, és azt is végigvarrom. Mind az ötöt! 🙂

Végül keresek egy csinos gombot és gomblyukat varrok hozzá.

Bélelt nadrág 1. – Első zsebek

Bélelt nadrág 2. – Farzsebek

Bélelt nadrág 3. – Bélelés

 

Bélelt nadrág 4. – Övpánt, övbújtatók és kész!” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s