Bélelt nadrág 3. – Bélelés

Ma folytatom a nadrágot. Az első zsebek és a farzsebek után most belekerül a bélés, és ezután már csak egy lépés, hogy teljesen kész legyen. Ez pedig a dereka lesz az övbújtatókkal, amit legközelebb, az utolsó részben mutatok be.

Bélelet nadrág (29).JPG

A kockás, flanel bélésanyagból is ugyanazokat a részeket szabtam ki, mint a kordból, kis eltéréssel. A zsebes bejegyzésben mutattam, hogy az első zsebet nem kell figyelembe venni a bélés szabásánál, ki kell egészíteni a külön szabott belső zseblappal.

A háta bélés ugyanúgy négy részből áll: az egy-egy szárat összevarrom az egy-egy csípőrésszel. Tisztázni nem kell, és letűzni sem feltétlenül, de én inkább végigvarrtam a színéről, egyenes öltéssel.

Összevarrtam a szárakat, így lett egy jobb és egy bal lábszáram:

Bélelet nadrág (19).JPG

Ami most jön, azt nem fotóztam le, remélem, hogy így is érthető lesz, mert nem bonyolult, szemben a fotózással…

A kész külső részt színével kifelé fordítom, a csíkos kordot látom tehát. Lefektetem az asztalra, pultra, padlóra, kinek mije van – minél kisebb a nadrág, annál egyszerűbb. Fogom a bélés-szárakat, és színükkel befelé fordítom őket. Most a jobb szárat alulról ráhúzom a kész nadrág jobb szárára, a balt pedig a bal szárra, és eligazgatom az anyagrétegeket. A varrások egymáson legyenek, ne csavarodjon, ne gyűrődjön, és a szárak végénél egyik se lógjon jobban ki, mint a másik. A feneke varratra illeszkedjen a jobb- és bal szárak ülepe vonala, elöl ugyanígy a zipzárhasítékra. Gombostűzöm a szárát alul, így kell, hogy kinézzen:

Bélelet nadrág (22).JPG

Körbevarrom mindkét szárat (összevarrom a bélést a korddal), majd kifordítom az egészet. Igen, egyelőre nincs összevarrva a fenekénél, pont azért, hogy az alját ilyen szépen végig tudjuk varrni. Így egymás után tudom az egyik, majd a másik szárat fordítani.

Bélelet nadrág (23).JPG

Úgy fordítom ki a nadrágot – ha nem így sikerült, akkor újra fordítok – hogy a bélés legyen kívül. Ekkor fogom látni, hogy még lyukas a feneke. 🙂

Bélelet nadrág (24).JPGMost tudom összevarrni a bélés két szárát. Ezt két lépésben csinálom: először a fenékoldali részt varrom össze a lába közepe ponttól a háta derekáig a varrógépen, ezzel a feneke kész:

Bélelet nadrág (25).JPG

Majd megfordítom, és a lába közepe ponttól a zipzárig, majd annak a két oldalán haladva, kézi öltésekkel varrom össze a bélést és rögzítem a zipzárhasíték-alátétek széléhez. Így el is takarom, ha esetleg nem sikerült túl szépre a zipzáram. A zipzár-alátétre vigyázok, nehogy hozzáöltsem valamihez!

Ezután szépen kisimítom a nadrág derekát, körben összetűzöm a kordot a béléssel (akár végig is lehet keskenyen varrni, hogy később ne mozduljon el könnyen), és ezzel előkészülök a derékpánt felvarrására.

Bélelt nadrág 1. – Első zsebek

Bélelt nadrág 2. – Farzsebek

Bélelt nadrág 4. – Övpánt

 

Bélelt nadrág 3. – Bélelés” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s