Akkor legyen kötény…

A nyári varrás-sorozat utolsó darabja egy konyhai kötény lett.
Kötény (1)

Vidám csíkos anyagára egy használtruha-üzletben találtam rá, ahová – nem titkoltan – alapanyagért nézek be néha. A legszebb, legkülönlegesebb anyagokra lehet így lelni a tényleg extra nagyméretű, és ezért el nem kapkodott hatalmas szoknyákban, tunikákban, de rendszeresen van kimondottan lakástextil is, olykor varratlan méteráru. Ezek a végső leárazásokig érintetlenek maradnak. Amikor a hónap utolsó napján (“Kedves vásárlóink, mostantól fél órán át minden 200 Ft!”) mások közelharcot vívnak a ruhadarabokért a végső akciós percig, addig én kényelmesen besétálok a hetekkel azelőtt kiszemelt és senkinek nem jó “alapanyagjaimért”, benyúlok hat-nyolc lázasan válogató kar között, kiemelem a megfelelő vállfát, odaviszem a magányosan ácsorgó pénztároshoz, fizetek és elegánsan távozok. Szerencsére ez a nagy akció mindig ebédidőben van, nehéz róla lemaradni.

Így tettem szert arra a teljesen új asztali futóra, amiből nem tudtam ugyan, hogy mit varrok majd, de megtetszett, megvettem. Valami konyhaira gondoltam, de hogy kötényként végzi, az csak a Balatonon dőlt el. Nekem ugyan egyáltalán nem hiányzik a mosogatáshoz a kötény (a mosogatás maga sem hiányzik úgy, ahogy van), de Anyunak kimaradt az úti csomagjából ez a nélkülözhetetlen elfoglaltsághoz tartozó nélkülözhetetlen kellék 🙂

Épp a szivacspárnák huzatát varrtam. Anyu megkérdezte, hogy össze tudnék-e akasztani gyorsan egy kötényt a maradékokból. Elég maradék nem volt, de a csíkos futóból és kék körperszalagból gyorsan össze tudtam állítani egyet. A mérete adta magát: a futó félbevágásával, hosszanti oldal összevarrásával előállt egy nagyobb téglalap, amit így szabtam ki:
Kötény
A mellrésznél leeső két negyed “körcikk” összevarrásából egy nagyobb zsebet készítettem a kötény hasára, amit a kék szalaggal szegtem el, és ugyanezt használtam nyakpántnak és megkötőnek is. Ezeknek a hosszát persze a viselőjéhez kell igazítani, ahogy a kötény méreteit is.
Elkészült, Anyu azonnal használatba vette. Előtte még gyorsan lefotóztam.
Kötény (5)
Egy másik, kicsit több munkát igénylő kötényem is készült, ami mindkét oldalon hordható.

Akkor legyen kötény…” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Kétoldalas kötény |

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s