2 szabásminta, 6 póló

Hirtelen kellett ünneplős felsőt keríteni a lányomnak, még a március 15-i iskolai ünnepségre. A hagyományos blúzokat már nehéz ekkora bakfisokra ráerőltetni (mellesleg a tavalyit kinőtte), a boltokban meg épp nem találtunk szép, ünneplősnek is beillő fehér felsőt, csak csillogós, feliratos, csajos, anya-én-ezt-nem-veszem-fel pólókat. Fehér anyagot viszont mindig lehet kapni 🙂 Hogy ne legyen túl egyszerű a kész felső, az itthoni készletből kerestem fehér, rugalmas, tüllszerű, búzavirágkék apró mintás hozzávalót, és egy egyszerű raglánujjas szabásminta átalakításával ezt az aranyos pólót varrtam:

Raglán fehér (1)

Tetszett is, jól is állt a fazon, így eltettem a szabásmintát. Később még két felsőt varrtam ugyanezzel a mintával, csak betét nélkül:

Raglán piros (1)

Raglán rózsaszín (1)

Passzénak a fehér felső esetében a saját anyagát használtam, a piroshoz sima piros vékony dzsörzét, a rózsaszínhez vékony fehér passzéanyagot. A fehér kivételével a színén le is tűztem a nyakkivágást és az ujjak szélét ikertűvel, így a rugalmasságuk megmaradt.

Raglán fehér (2)Raglán piros (2)Raglán rózsaszín (2)

A másik szabásmintát a lányom választotta ki. Ez még egyszerűbb, ugyanis csak az elejét és hátát kell kiszabni, ujja külön nincs, csak egy miniujj egybe szabva az elejével és a hátával. Ez a zöld volt az első, ami elkészült, az abszolút kedvenc (egyébként a legkevésbé minőségi anyag a többihez képest):

Ujjatlan zöld (1)

Majd ez a kettő követte:

Ujjatlan kék (1)

Ujjatlan sárga (1)Ezeknek szintén szegélyt varrtam a nyakkivágásába és az ujja szélére: a zöldnek saját anyagából, a kéknek ugyanabból a pirosból, mint a piros pöttyös felsőnél, a vaníliaszínűnek pedig a saját, hímzés nélküli testvéréből, amiből egyébként a háta is készült (a hímzettből csak kevés volt, ezért a válla varrását előbbre is kellett hoznom a háta válla meghosszabbításával).

Ujjatlan zöld (2)

Ujjatlan kék (2)

Ujjatlan sárga (3)

Néhány nyakkivágást elrontottam már az évek során, mire nagyjából kialakult, milyen anyagból mekkora passzét érdemes vágni, hogy a nyakát ne ráncolja össze és ne is álljon el leffegve a nyaktól. Erre jutottam (bárcsak korábban elárulta volna valaki!):

1. Saját anyagból készített passzé:

a)

nem rugalmas anyag: ferdepántot készítek és a nyakkivágásnál kb. 5%-kal rövidebbre szabom (kész méretére vonatkozik) – ez történt a zöld felső esetében.

b)

rugalmas anyag: a szálirányra merőlegesen, azaz a nyúlásával azonos irányban szabom ki a nyakkivágásnál kb. 10-15%-kal rövidebb passzét (az anyag vastagságától is függ, a vaníliaszínű anyagnál 15%-kal rövidebbet szabtam, mert a jó tartású pamutdzsörzét sokkal nehezebben rántja össze a passzé, szépen kisimul, viszont ha nem elég rövid, maga a passzé áll el a nyaktól a merevsége miatt).

2. Rugalmas pamutdzsörzé anyagból készített passzé:

a)

ha a felső és a passzé ugyanolyan anyagú: 15%-kal rövidebb pántot szabok az 1.b) szerint.

b)

ha a felső anyaga merevebb, vastagabb, mint a passzénak szánt anyag, azaz nem tudja könnyen összerántani a nyakat, akkor 15-20%-kal rövidebbet érdemes szabni – így csináltam a piros pöttyös felsőnél.

3. Passzéanyag (bordás kötésű és jó esetben elasztánt is tartalmaz):

erre már találtam “szakirodalmat”, 20-25%-kal rövidebb passzét kell készíteni, mint a nyakkivágás, de az én tapasztalataim alapján ez is nagyon anyagfüggő, a rózsaszín pöttyös felső esetében én csak 15%-kal rövidebbet szabtam ki.

Az ujjak végére való passzékra ez a számítás csak akkor igaz, ha buggyosat szeretnénk. Én ezeknél a felsőknél csak egy leheletnyit nyújtottam meg a szegélyt varrás közben, hogy szép, sima ujjakat kapjak.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s