Naptár érdekes matricákkal

A mai napig használok hagyományos naptárat (az elektronikus változatok mellet) és az írószerboltok bőséges kínálatát nézve ezzel nem vagyok egyedül. Falinaptárat, heti családi naptárat mindig magamnak szerkesztek és nyomtatok, de határidőnapló-szerű naptárat mindig veszek, amint lehet, már novemberben valami szép borítójút (a lényeg azért persze a beosztása), de asztali naptárat is használok: egyet az irodában (ez többnyire céges és nem vonzó küllemű), egyet pedig az előszobai cipős szekrényen. Anyukámnak is én szoktam beszerezni az asztali naptárat karácsonyi ajándék gyanánt, de ez már olyan kiszámíthatóvá vált az évek során, hogy meglepetést egyre kevésbé tudok szerezni vele, viszont hasznos.

Úgyhogy naptárvásárlásban nagy gyakorlatom van 🙂 2015-re egy olyan, ismert gyártmányú asztali naptárat vettem egy kisebb papírboltban, amihez matricák is tartoztak, ezekkel mindenféle eseményeket lehet észrevehetőbbé tenni.

 340fc-matrica

[forrás]

A képen látható mozis és koncertes az enyémen nem is volt rajta 😦

Hű de jó, nagyon megtetszett, vágni nem kell ugyan, de ragasztani lehet, pont nekem való! El is kezdtem lelkesen beragasztgatni egész évre előre az alkalmaknak, eseményeknek megfelelő matricákat: születés- és névnapokat, évfordulókat, a már ismert dátumú tavaszi szülői értekezletet, és a közeljövőben tervezett programokat. Aztán hirtelen elfogyott, amiből még kellett volna. Persze maradt abból, amire nincs szükségem, de az „UFO-élmény” rajzocskát mégsem ragaszthatom a fogorvosi kezelés mellé… Még áprilisnál sem tartottam, és már nem volt több „edzés” matrica, pedig pont tudom egész évre előre, hogy mikor megyünk a gyerekekkel. Ezen a ponton elszállt a lelkesedésem, mert az egészen jónak tűnő (és örömet okozó) ötletet nem lehetett teljes mértékben megvalósítani.

Megpróbáltam végiggondolni, hogy aki kitalálta ezt a jó kis mókát, vajon mire számíthatott, milyen elképzelés élhet benne az átlagnőről (mert nőknek készültek a matricák, ez nem vitás) és éves szokásos programjairól. Íme:

 • Az átlagnőnek 2 nap fizetett szabadsága van. Szegény, valószínűleg az építőiparban dolgozik, feketén. Vagyis mégsem, mert adóbevallásból kettőt is benyújt, ami sehogy sem jó, mert az szja-t évente egyszer valljuk be, ha pedig bármi másra vagyunk kötelezettek, akkor nem kettő, hanem jóval nagyobb lesz a bevallások száma. (Na jó, szja-bevallás és egyszeri önrevíziója esetén helyes a két matrica 🙂
 • Egy évben két alkalommal fogorvoshoz megy, amivel megfelel az ajánlásnak.
 • Négyszer egyéb orvosi vizsgálaton, szűrésen vesz részt, tehát feltehetően még viszonylag fiatal és egészséges.
 • Ezt támasztja alá az is, hogy elegendő neki 5 látogatás a kozmetikusnál, emellett egész elfogadható számú (10) látogatást tesz az év során a fodrászánál is.
 • Mindössze 9 alkalommal vesz részt valamilyen edzésen, de ezt a számocskát még további 9 tornával feljavítja.
 • Háztartására nagy figyelmet fordít, mert 7 alkalommal végez komplett nagytakarítást (én ez alatt a függönymosós-bútorelhúzogatós változatot értem, a szokásos porszívózás-felmosás alapú takarítás nálam nem számít nagynak). A rendes nagytakarítás egyébként jó sok kalóriát használ el, így lényegében növeli az edzések számát 🙂
 • A kéményt évente kétszer kell nála ellenőrizni. Ez egyébként akár életszerű is lehet: amíg le nem jelentettük a használaton kívüli kéményünket, amibe az előző tulajdonos korábban nyílt égésterű készüléket kötött be, addig egyszer emiatt jött ki a kéményseprő vállalat, másodszor pedig a használatban lévő, zárt égésterű kombicirkónk miatt, természetesen egy másik napon, előre nem egyeztethető órában (volt szabadság, nincs szabadság). Más szakterület, na. És milyen érdekes, hogy valószínűleg ikreket alkalmaznak…
 • Ha elég ügyes és szerencsés, szerelőt is ezeken a szakivárós napokon hív, bár ez is csak 50%-ban sikerülhet, mert egy évben 4 alkalommal is elromlik valamije (mégsem lehet olyan fiatal…).
 • Az autót kétszer viszi szervizbe, ami nagyon szép dolog, meghálálja majd a kocsi a gondoskodást.
 • További két lomtalanítás alkalmával mozgatja meg a tagjait, ekkor viszi le az elromlott mosógépet és hűtőt a ház elé.
 • Öt alkalommal leolvassa a mérőórát. Hogy melyiket? Ez elgondolkodtatott, mert a vízórát egy évben hatszor kell kiírni vagy bediktálni, a villany- és gázórát pedig vagy tizenkétszer, vagy ha havi átalányt fizetünk, egyszer jön ki a közmű (mindegyik más-más napon persze). Azért aki matricázik, annak ez igenis fontos dolog!
 • Az átlagnőnek fiatal kora ellenére iskoláskorú gyermeke van, méghozzá öt, mert 10 alkalommal szülői értekezletre is kell rohannia az építkezésről. (Nyilván ők tették tönkre a mosógépet és a hűtőt 🙂 Gyakorló szülőként tudjuk, hogy egy évben 2 szülői értekezlet van: egy ősszel és egy tavasszal.
 • Összesen kilenc alkalommal kell befizetnie. Bármit. Ebédet az iskolában? Akkor valaki éhen marad. Számlákat? Akkor három hónapban hátralékos lesz, de senkit nem hibáztathat, ha csoportos beszedési megbízás helyett a matricázást választja 🙂
 • Öt gyermekének 5 szülinapját ünnepli, de csak egy zsúrt szervez (egy évre előre egyszerre letudja az egészet), és ezzel el is fogyott a ragasztgatni valója, tehát el fogja felejteni párja, szülei és barátnői születésnapjait, bár ezeket még jelölheti a két „évforduló” matrica valamelyikével, amibe kézzel beleírhatja a számot is.
 • Még négy névnapról is megemlékezhet, tehát a gyerekek minden bizonnyal a szülők nevét kapták, vagy egy napon ünnepelt neveket viselnek, például lehetnek ők Csilla és Noémi, vagy Mózes és Botond (a lehetőségek száma véges).
 • Még egy alkalma van családi összejövetelre, de lássuk be, van, hogy ebből tényleg elég egy is évente 🙂 A további kilenc „találkozó” takarhat szinte bármit, jelölheti vele a fogorvost, az orvost, a fogadó órát, a szerelőt stb. Kivéve az idegeneket, mert arra ott az „UFO-élmény” matrica, szigorúan egyszer egy évben.
 • Emellett még két lehetősége van kirúgni a hámból: egy partira és egy bulira is van matricája, továbbá két alkalommal étterembe megy. Hogy az öt gyerekkel vagy nélkülük, az csak a türelmén és a pénztárcáján múlik.
 • Az év 52 hétvégéjén (amiből néhány hosszú hétvége persze) és 2 szabadnapján (azaz mégsem, mert akkor jönnek a kéményseprők) 6 alkalommal utazik el valahová. A kis ikonokból azt is megtudhatjuk, milyen közlekedési eszközzel: egyszer helikopterrel, egyszer vadászrepülővel, egyszer léghajóval. De viking hadihajóra is száll, egy alkalommal óceánjáróval (tehát jó messzire) utazik, végül – biztos 2015-ös naptár ez? – űrhajóval tesz látogatást valamelyik közeli galaxisba. Na, ott lesz meg az UFO-élmény 🙂

08c85-ufo

Persze az összes matricát beragasztattam, mert azért jó móka 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s