Újrazsírkréta

Ezt a módszert a régi zsírkréták újrahasznosítására már sokan kipróbálták. Korábban én is tettem egy próbát, és olyan szép darabok sikerültek, hogy nagy lelkesedéssel nekiálltam megpucolni a lakásban található összes, már nem használatos zsírkrétát (használatos már nem létezik, a gyerekek korából adódóan).

 A pucolással-aprítással el is fogyott a lelkesedés, mert a legtöbb, papírral bevont kréta esetében nagyon macerásnak bizonyult, nehéz volt eltávolítani a papírt, többnyire csak pici cafatokban sikerült. Az összeaprítás pedig szemetelős, ezerfelé pattogtak a színes morzsák, forgácsok, krétadarabok.
Színek szerint nagyjából csoportosítva zacskókba raktam a darabokat és hónapokra megfeledkeztem róluk.

Az olvasztást egyébként is azután érdemes csinálni, mikor sütöttünk valamit, mert amíg meleg a sütő, addig a zsírkréta pont meg tud olvadni, vagy legfeljebb egy kicsivel tovább kell bekapcsolva hagyni a sütőt.

A mostani sütős alkalommal előszedtem a krétadarabokat:

A pirosakat már korábban beolvasztottam.

Összefoglalóan a tapasztalataim:

  • Csak sütéshez ajánlott szilikonformát szabad használni (pl. az ikeás jégkockatartó megolvad és iszonyú büdös, ezért erre a célra alkalmatlan).
  • A mélyedésekbe több krétatörmeléket kell rakni annál, mint amit elegendőnek érzünk, alacsonyabb peremű formákba púpozottan (mint a neten sokat látott Tchibo csokinyalóka-forma), a most használt mini muffinformába épp a tetejéig:
  • Érdemes egy papírral kibélelt sütőlapra tenni a teli szilikonformákat, hogy ha esetleg kifolyna kivétel közben, ne a sütőbe csöpögjön.
  • Figyelni kell, hogy mikor olvad meg annyira a kréta, hogy már épp csak kilógnak darabkák az olvadékból; ekkor fogpiszkálóval vagy más eszközzel meg kell kicsit piszkálni, hogy viszonylag sima legyen a felülete (ez lesz majd az alja), majd ki is kell venni a sütőből. Ha tovább melegítjük, a pigment egyre jobban elválik a viaszos kötőanyagtól, a színezék alulra kerül, és egyre vastagabb, pigmentet alig tartalmazó viaszréteg képződik felül (már amennyiben viaszkrétánk volt). Ez utóbbi réteggel nem valami élvezetes az alkotás, úgyhogy a cél a színezőanyag minél egyenletesebb eloszlása az olvadékban. Teljesen nem lehet kiküszöbölni sajnos.
  • Végül alaposan szellőztessünk ki!
  • Szobahőmérsékleten 1-2 óra alatt teljesen megszárad, hűtőben való fél óra tárolás után már kivehető a formából.
Mutatom, mik készültek (kb. 1 liternyi darabolt zsírkrétából 50 db):
A kerek formájúaknál jól látszik, főleg a zöld esetében, hogy az alsó felén vastag, eltérő színű réteg van. Na ebben egy pici pigment sincs! Túl soká volt a sütőben.
Óvodában, napközis táborokban, ajándékba adni vagy akár otthon kisebb testvér lefoglalásához kedves és tetszetős megoldás 🙂 A szilikonformáról pedig nyom nélkül eltávolítható minden krétamaradvány (ha nem égettük bele az anyagot).

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s